Freedom Film Fellowship bertujuan untuk memupuk dan menyokong pembikin filem Malaysia yang mempunyai semangat tinggi untuk menceritakan kisah tentang hak asasi manusia, keadilan sosial dan kebebasan bersuara.

Program ini memberi peluang kepada pembikin filem baru dan pertengahan karier untuk menerima pembelajaran dan latihan daripada pakar industri bertaraf antarabangsa dalam menghasilkan cerita kreatif, sinematik dan bermotifkan watak.

Freedom Film Fellowship merupakan program 10 bulan di mana 13 felo terpilih akan menjalani latihan masterclass berfokuskan kemahiran perfileman dokumentari yang bertemakan keadilan sosial.

Setiap felo akan mengambil bahagian dalam satu siri bengkel dan kelas induk bersama pakar-pakar industri yang terkenal di dunia. Sukatan latihan merangkumi aspek pembikinan filem dokumentari seperti pembangunan cerita, produksi, sinematografi serta pasca produksi.

Felo juga berpeluang untuk menerima geran bernilai sehingga RM80,000 dan menerima impact mentoring daripada Doc Society.

Kelayakan

Tarikh-tarikh Penting:

Kenali Jurulatih Kami

Baca Bio

Hollie Fifer

Pengarah Australian Programs Di Doc Society

Hollie merupakan Pengarah Program Australia di Doc Society di mana beliau menyokong pencerita dokumentari bebas di Asia Pasifik. Beliau juga merupakan ahli lembaga untuk Persidangan Dokumentari Antarabangsa Australia (AIDC) dan Perikatan Penerbit Impak Global (GIPA).

Sebagai pembuat filem dokumentari dan Impact Producer, filem Hollie telah ditayangkan di festival dan disiarkan di Australia dan di pentas antarabangsa. THE OPPOSITION ialah dokumentari pertama Hollie yang diterbitkan oleh Media Stockade yang membuat tayangan perdana dunia di Hot Docs dan IDFA pada 2016 sebelum memenangi Hadiah Utama di FIFO, tayangan di Majlis Hak Asasi Manusia PBB, memenangi Ciri Dokumentari Terbaik di Anugerah Filem Bebas Oz Flix dan tayangan di lebih 35 negara. Filem pendek terbaru Hollie, UNBALANCED baru-baru ini ditayangkan dalam siri Vox Dox The Age/Sydney Morning Herald dan dipamerkan di Galeri Potret Negara Australia.

Baca Bio

Nilotpal Majumdar

Presiden Documentary Resource Initiative

Nilotpal Majumdar adalah pengasas dan presiden Documentary Resource Initiative satu badan bukan berunsurkan keuntungan yang berpusat di Kolkata, yang merupakan tuan rumah bagi DocedgeKolkata, Asian Forum for Documentary, satu incubation tahunan dan platform untuk menyokong pencerita bukan fiksyen di Asia.

Nilotpal telah banyak menyumbang dalam mengajar dan membimbing pembuat filem baru melalui pelbagai kumpulan sokongan dan platfom industri seperti Dhaka DocLab, Docsport Incheon, DocsKool Kathmandu, DMZ Docs, Asia Pacific Screen Lab, K-Docs, Liberation DocFest Bangladesh, Let’sdoc, Documentor, MSFDS Screenwriting Lab dan lain-lain.

Nilotpal merupakan seorang bekas Profesor dan Dekan Satyajit Ray Institut Filem & Televisyen dan Pengarah Institut Filem & Televisyen Negeri Manipur . Beliau terlibat dalam mereka bentuk kurikulum di pelbagai institut dan kerap menjadi pensyarah jemputan di peringkat pascasiswazah di universiti dan sekolah perfileman.

Nilotpal memperolehi diploma pascasiswazah dalam Penyuntingan Filem dari Film & Television Institute of India, Pune. Penglibatan lain beliau dalam industri perfileman ialah beliau telah bekerja sebagai sinematografer, editor dan pengarah untuk kedua-dua genre, bukan fiksyen dan fiksyen. Walau bagaimanapun, penglibatannya yang paling memberi inspirasi ialah dalam penulisan kreatif yang merangkumi puisi dan cerpen.

Baca Bio
Baca Bio

Sean McAllister

Pengarah / Penerbit

Dicalonkan dalam BAFTA, pengarah/penerbit Sean McAllister ialah salah seorang pembuat filem dokumentari terkemuka di UK. Filemnya yang memenangi pelbagai anugerah untuk BBC dan Channel 4 TV telah ditayangkan di seluruh dunia. Keistimewaannya ialah membuat cerita kemanusiaan yang mempunyai kesan besar yang berlaku di zon konflik Timur Tengah seperti Iraq, Syria dan Yaman. Dia membuat cerita kemanusiaan yang menunjukkan nilai simpati dengan orang yang terperangkap dalam konflik.

Baca Bio
Baca Bio

Adrien Faucheux

Pengarah, Penyunting Film, Guru & Pengaturcara Festival

Dilatih dalam seni halus, Adrien Faucheux mengarah dan menyunting filem pawagam. Kebanyakan projek yang diusahakannya adalah dalam bidang pawagam dokumentari auteur. Ia ditayangkan di festival, di televisyen atau diedarkan di pawagam.

Dia mengajar pengarahan dan penyuntingan di Universiti Paris-Cité, Akademi Seni Halus Lubnan di Beirut dan dalam bengkel festival filem. Selama empat tahun, beliau mengetuai pengaturcaraan satu festival filem dokumentari utama di Perancis: “Les états généraux du film documentaire de Lussas”. Beliau telah bekerjasama dengan Freedom Film Network sejak 2019.

Kenali Fello Kami

Read Bio

Albert Bansa

Pembikin Filem

Albert adalah pembikin filem orang asal yang bersemangat untuk menceritakan kisah orang asal dan masyarakat terpinggir. Beliau telah terlibat dengan pelbagai produksi dokumentari pendek sejak tahun 2019 dari pengarahan, kamera, audio, dan penyuntingan.

Read Bio

Amanda Mojilip

Pembikin Filem Komuniti

Amanda adalah seaorang Kadazan, orang asal dari Sabah yang telah terlibat secara aktif dalam program PACOS Trust – sebuah organisasi berasaskan komuniti yang menyokong pemerkasaan orang asal di Malaysia.  Dia mempunyai minat yang tinggi untuk filem dokumentari dan telah bersama-sama dalam merakam dan menyunting tujuh dokumentari setakat ini.

Read Bio

Andrew Han

Pembikin Filem

Dilahirkan dan dibesarkan di Pulau Pinang. Seorang pembuat filem dokumentari yang berinisiatif sendiri. Mencipta dan bekerjasama dengan cerita advokasi yang memberi tumpuan kepada isu-isu Sosial dan Alam Sekitar. Menyumbangkan masa beliau sebagai fasilitator projek dan komuniti – perkampungan nelayan dan kumpulan rumah tangga. Telah bekerja dan bekerjasama dengan rakan-rakan dari badan bukan berasaskan keuntungan seperti Women’s Centre For Change, Aliran, Penang Institute, Penang Forum dan banyak lagi dalam pelbagai projek advokasi.

Read Bio

Chan Mae Si

Penulis Skrip

Mae Si telah berkecimpung dalam industri ini sejak tahun 2018 di mana beliau telah bekerja sebagai pembantu produksi, penyelaras, ketua seni dan akhirnya mendapati kedudukannya sebagai penulis skrip.  Beliau telah menulis skrip untuk TVC, iklan digital, rancangan realiti, filem pendek dan yang terbaru untuk kandungan pawagam tempatan.  Beliau juga merupakan Penolong Pengarah Pertama untuk salah satu skripnya sendiri dan berharap untuk menjadi pengarah.

Read Bio

Chong Kok Choon

Jurugambar/Pembikin Filem

Chong Kok Choon ialah seorang artis visual yang berpangkalan di Kuala Lumpur. Beliau berkelulusan dari Institut Seni Malaysia (MIA) pada tahun 1996 Diploma Seni Halus. Ini telah menetapkan asas estetika fotografinya dari proses mendokumentasikan ke alam seni halus. Beliau merupakan bekas pengarah seni Art Square Creative sebelum dia memutuskan untuk masuk ke dunia seni dengan sepenuh masa pada tahun 2011. Beliau telah menerbitkan sebuah buku bertajuk “Flower of the Scared Rivers”- sebuah travelogue ke River Ganges, India. Portfolio fotografi beliau bertajuk “Two countries, Same River” telah memenangi Anugerah Spotlight dalam Pertandingan Portfolio, Black & White Magazine (Amerika Syarikat). Beliau adalah sebahagian daripada Projek Taroko Arts Residency, yang memulakan kerjaya pembikinan filem dokumentari peribadinya. Hasil kajiannya yang mendalam mengenai hubungan antara sejarah yang dilupakan dan alam persekitaran yang dilupakan telah membawa beliau untuk menjelajah ke kawasan luar bandar di seluruh rantau ini.

Read Bio

Feisal Azizuddin

Pembikin Filem

Feisal merupakan pembikin filem yang berpusatkan di Malaysia. Beliau telah menghasilkan filem cereka yang terdapat di Netflix, Tubi, Amazon Prime Video dan Astro. Filem pendek beliau kebanyakannya adalah meneroka isu-isu sosial di Malaysia, seperti penjualan bayi, kematian dalam tahanan dan “conversion therapy”.

Pada tahun 2019, Feisal telah dipilih sebagai Felo oleh Busan Asian Film School untuk program Perniagaan Filem Antarabangsa mereka. Pada Disember 2019, projeknya ‘ANGKAT’ telah dipilih untuk Southeast Asian Film Financing Project Market 2019 di Singapura dan memenangi anugerah AV8. Feisal juga dipilih untuk Luang Prabang Talent Lab 2019, dengan kerjasama Tribeca Film Institute. Beliau memenangi hadiah utama, iaitu Aurora Producing Award by Aurora Media Group.

Read Bio

Irene Yap

Jurugambar

Seorang pengembara dengan hati yang meneroka dunia dengan basikal lipatnya, tanpa tergesa-gesa. Suka akan dokumentari visual dan merekodkan kisah-kisah menarik manusia terhadap insan yang dia temui dalam perjalanannya. Bekerja sebagai freelancer dalam dokumentasi visual statik dan animasi dan sebagai pengurus props di belakang tabir untuk membayar bil-bilnya. Kebanyakan masanya adalah mengambil gambar untuk semasa event, pembikinan dokumentari dan profil syarikat. Sentiasa mencari rakan yang mempunyai persamaan dalam pemikiran.

Read Bio

Kalash Nanda Kumar

Wartawan / Pembikin Filem

Kalash adalah seorang wartawan, pengkritik dan pembuat filem yang kini sedang melajutkan pelajaran dalam pengkhususan Ijazah Sarjana dalam Kesusasteraan Inggeris.  Beliau adalah seorang penulis di meja budaya The Vibes, sebuah saluran berita digital tempatan.  Beliau telah dipilih untuk pelbagai fellowship kewartawanan berprestij, dan menjalankan pelaporan antarabangsa, satu pencapaian walaupun dalam syarikat. Sebagai pengiktirafan terhadap karya kritikan filem dan budayanya, beliau menjadi rakyat Malaysia pertama (dan satu-satunya) yang menyertai FIPRESCI, sebuah persatuan pengkritik filem antarabangsa. Sebelum bekerja sebagai wartawan, beliau telah bekerja di pelbagai set filem dan televisyen (terutamanya: Crazy Rich Asians, BBC’s Our Girl, dan Tombiruo Astro Shaw).

Read Bio

Mohd Naeem

Pembikin Filem

Peminat pengembaraan dengan pelbagai pengalaman kerja. Selepas hampir satu dekad dalam perniagaan berkaitan aktiviti outdoor, beliau mula berjinak-jinak dalam hal alam sekitar. Mempunyai minat yang lama dalam subjek pembikinan filem dokumentari yang luas. Naeem telah terlibat dalam pengeluaran pelbagai travelogues dan dokumentari pada masa lalu dan mempunyai kaitan dengan pembikinan filem bukan fiksyen. Dia suka kekal cergas dan mencari perkara baru.

Read Bio

Ngo Sheau Shi

Pensyarah Filem

Dr. Ngo Sheau Shi adalah pensyarah kanan di Pusat Pengajian Komunikasi di Universiti Sains Malaysia. Beliau berkelulusan BA (Hons) dalam Komunikasi pada tahun 1999 dan MA dalam Pengajian Filem pada tahun 2003 dari Universiti Sains Malaysia. Beliau memperolehi Ph. D dalam Pengajian Pawagam dari La Trobe University, Australia, pada tahun 2010. Beliau telah mengeluarkan penerbitan mengenai feminisme, pawagam, dan kepelbagaian budaya dalam budaya skrin Malaysia.

Beliau juga menghasilkan dua video PSA di bawah projek penyelidikannya bertajuk ‘Theorizing Multiculturalism in Malaysian Cinema’ pada tahun 2016.  Beliau telah berkerjasama dalam penyuntingan buku panduan UNESCO mengenai ‘Getting the Message Across: Reporting on Climate Change and Sustainable Development in Asia and the Pacific: A Handbook for Journalists’.  Pada tahun 2019, beliau telah menghasilkan satu siri video yang mendokumentasikan bengkel latihan kewartawanan UNESCO di Pulau Pinang, Malaysia.

Read Bio

Nizam Andan

Pembikin Filem Komuniti

Pada tahun 2012, Nizam bermula sebagai peserta dalam program Pembikinan Filem Komuniti Suara dan menyiapkan filem pertamanya “Sunken Graves” pada 2013. Dia telah dijemput untuk menayangkan filemnya di dalam dan beberapa luar negara. Dengan latar belakang pereka grafik dan
pengalaman dalam penganjuran komuniti, Nizam telah mengembangkan kemahirannya sebagai jurulatih dan penyelaras program Pembikinan Filem Komuniti Suara sejak 2015.

Read Bio

Raja Rodziah Bt Raja Zainal Hassan

Pendidik & Penyelidik

Raja Rodziah merupakan seorang pendidik dan penyelidik yang kini sedang melakukan penyelidikan mengenai filem dokumentari, memori budaya dan sejarah. Beliau mengajar kajian filem di universiti terutamanya memberi tumpuan kepada analisis filem dan tafsiran.

Read Bio

Thinakkaaran Thamilchelvam

Sinematografer

Seorang sinematografer, pembikin dokumentari dan pengarah kreatif di Malaysia,  Thinakkaaran bersemangat menyampaikan naratif manusia melalui metodologi pemerhatian dan kajian.

Thinakaran mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang luas dalam seni sinematografi dan imej bergerak. Dia menggunakan jenamanya sendiri melalui daya kreativitinya dengan meneroka keadaan manusia dari sudut emosi dan rohani. Bekerja sebagai sebuah keluarga dengan pasukan kreatif berpengalaman, Thinakkaaran menyatakan  subjek dan bentuknya dalam komposisi berirama, membawa keharmonian antara dia subjek, mesej mereka dan penonton.

Read Bio

WILFRED TAN

Pensyarah

Dilahirkan di akhir generasi Milenial, Wildfred adalah lulusan kewartawanan yang mempunyai semangat dalam komunikasi alam sekitar khususnya komunikasi perubahan iklim. 

Beliau sentiasa bersemangat untuk belajar dan mendalami pengetahuannya dalam dunia akademik dan penyelidikan. Minatnya dalam isu-isu kemasyarakatan tidak pernah cukup dalam satu bidang di mana beliau sentiasa meneroka bidang dan disiplin lain. Beliau adalah pemikir yang mendalam khususnya dalam isu jantina dan perkauman. Beliau percaya bahawa segala-galanya dalam masyarakat boleh dikaitkan dengan komunikasi.

Soalan Lazim

Tidak. Permohonan ini adalah percuma.

Ya. Kos perjalanan dan penginapan ditanggung penuh bagi Peserta yang berasal daripada luar kawasan Klang Valley.

Pemohon tidak semestinya mempunyai pengalaman profesional dalam perfileman, namun pengetahuan asas dalam aspek teknikal perfileman adalah kemestian.

Anda tidak semestinya mempunyai projek semasa memohon, namun pihak FFF menggalakkan pemohon untuk mempunyai idea tentang cerita yang berkaitan dengan hak asasi manusia, keadilan sosial dan kebebasan bersuara yang akan anda kembangkan sepanjang program ini.

Peserta yang terpilih dalam bengkel ini akan mendapat peluang untuk membentangkan idea/projek untuk mendapatkan dana berjumlah sehingga RM 80,000 untuk projek mereka.

Pihak FFF hanya menerima pemohon secara individu. Namun demikian, peserta terpilih boleh menjemput rakan produksi untuk menghadiri bengkel (sebagai contoh, operator kamera menghadiri bengkel sinematografi) dengan kebenaran pihak FFF.

Disokong oleh: